martes, 11 de marzo de 2014

EL CLIMA
Has imaginat alguna vegada un lloc al món tan fred, tan fred, tan fred que fins i tot se´t congelarien, literalment, els pulmons??
Eixe lloc existeix, i es troba a l´Antàrtida.  El rècord de "lloc més fred del món" el té la Domo Fuji, una serralada de l´esmentat continent, on les temperatures han arribat a baixar fins els -93ºC!!!  Aquesta temperatura tan extremadament baixa, va ser enregistrada a l´ agost de 2010 pel satèl·lit Landsat 8, enviat per la NASA. Com podeu imaginar, és un lloc intransitable perquè és incompatible amb la vida, ja que en pocs minuts els ulls, el nas i com hem dit, els pulmons, se´ns congelarien.

Quin és, aleshores, el lloc habitat més fred del planeta? és una regió de Sibèria (Rússia), concretament el poble d´Oymiakon. Aquest poble està situat entre dues cadenes muntanyoses que atrapen l´aire fred entre elles durant tot l´any. Ací s´han arribat a enregistrar -67ºC. Mireu aquestos tres xiquets veins d´Oymiakon.
  El més curiós és que aquesta fotografia pertany a la primavera!

La vida a Oymiakon és molt peculiar. A Oymiakon l´hivern dura 9 mesos i els dies en desembre sols són de 3 hores. No poden usar telèfons mòbils per falta de cobertura i quan els habitants pesquen al riu (cosa que sols poden fer durant 3 mesos a l´any), els peixos es congelen en 30 segons. La llet es reparteix en estat sòlid, i en lloc d´aigua corrent s´usen blocs de gel.  Tampoc no tenen canonades, ja que l´aigua en congelar-se les rebentaria, així que les cases no tenen bany. A més, els cotxes romanen sempre amb els motors engegats, perquè del contrari la gasolina es congelaria. De vegades fa tant de fred que es suspenen les classes i els xiquets no eixen de les seues cases.

Com podem veure, no a tots els llocs del món hi ha el mateix clima ( afortunadament!) sinó que a la Terra es distingeixen diferents zones climàtiques: zona freda, zona temperada i zona càlida.

Quin serà, per cert, el lloc més calorós del planeta? Ho endevines? Per a obtindre una pista selecciona d´ací endavant: PISTA: No està en Àfrica!


11 comentarios:

  1. Desierto salado de Lut al sudeste de Irán

    ResponderEliminar
  2. ¡Lidia! Ya me se la respuesta de lo de cual era el sitio mas caluroso del mundo,el lugar mas cálido del mundo es el desierto salado dr Lut o Dasht-e Lut

    ResponderEliminar
  3. Y encima no está a África.
    así que tiene que ser ese sitio,bueno,desierto

    ResponderEliminar
  4. Hola,Eva. Las respuestas quedan guardadas hasta que haya 5 correctas :)

    ResponderEliminar
  5. el valle de la muerte es el sitio mas caluroso del mundo

    ResponderEliminar
  6. lidia la mia esta bien

    ResponderEliminar
  7. Josep, lee lo que le he respondido a Eva. Por cierto, recuerda que las preguntas van entre interrogaciones y los nombres propios en mayúscula.

    ResponderEliminar
  8. Lidia, creo que es este : El desierto Dasht-e Lut.

    ResponderEliminar
  9. ¡Muy bien Celia, Eva y Emma! El desierto de Lut alcanzó en 2005 los 70,7ºC! Os imagináis? Un huevo para freírse sólo necesita 70ºC...
    Josep, buen intento, te acercaste mucho ( El Valle de la Muerte , en California, llegó a los 56,6ºC allá por el año 1920).

    ResponderEliminar

Por favor, sé siempre respetuoso/a en tus comentarios y no olvides revisar tu ortografía. Gracias.